Restauracja Radiova - al. Słowackiego 22

Radiowe menu dla mieszkańców Dzielnicy V

Charakterystyczny budynek Radia Kraków przy al. Słowackiego 22 skrywa niepozorną acz bogatą w niebanalne menu restaurację. Radiova Bistro & Cafe to nie tylko lokal przeznaczony dla pracowników Radia, ale i wyjątkowe miejsce dla mieszkańców Krowodrzy. O tym jakie menu w nim znajdziemy oraz jakie imprezy można tam zorganizować, przeczytacie w poniższej rozmowie z Katarzyną Sondej, managerką Radiovej.

Rozmawiała: Justyna Kozubska-Malec / fot. Restauracja Radiova


Restauracja

Restauracja w budynku Radia Kraków ma już swoją tradycję. Od jak dawna to Państwo zarządzają tym miejscem?

Restauracja Radiova Bistro & Cafe powstała wiosną 2021 roku. Inwestorem tworzącym ten projekt jest spółka Caterix, której właściciele – Mateusz Szczawiński i Maciej Heród wraz z wieloletnimi partnerami we współpracy z Radiem Kraków rozpoczęli prace koncepcyjno-remontowe nad odświeżoną strefę relaksu, które w zamyśle miało służyć zarówno pracownikom Radia Kraków jak i okolicznym mieszkańcom. Gruntowna modernizacja wnętrza nawiązująca do kolorystyki kultowego Radia, według zaprzyjaźnionej pracowni (Double Look Design), a oparta o założenie stworzenia przyjaznej przestrzeni pełnej zieleni, wymagała czasu. Radiova swoich pierwszych gości zaczęła przyjmować od pierwszych dni września 2021 roku. Od tamtego czasu, każdego dnia, wsłuchując się w opinie naszych gości, zmieniamy się, by jak najlepiej odpowiadać ich oczekiwaniom. Cieszymy się codziennymi odwiedzinami okolicznych mieszkańców, pracowników Radia Kraków i sąsiadujących biur, polityków i artystów z pierwszych stron gazet, rodzin z dziećmi i turystów z różnych stron świata. Szeroki przekrój społeczny i wiekowy gości pozwala nam wierzyć, że w bogatej ofercie naszych usług odpowiadamy na wymagające oczekiwania większości. Szeroki przekrój śniadań, codzienne lunche, sezonowa karta, selekcja najlepszych kaw z zaprzyjaźnionej krakowskiej kawiarni czy organizacje bankietów i uroczystości rodzinnych to tylko część naszych działań, które znajdują swoich odbiorców w całym mieście.


Danie z krewetkami

Dwa lata podkręconego menu

We wrześniu obchodzili Państwo 2. urodziny Radiovej Bistro & Cafe. Jak świętowali Państwo ten mały jubileusz?

Kulminacją był weekend od 1 do 3 września, podczas którego zorganizowaliśmy dwa kameralne koncerty dla naszych gości. Chcieliśmy uczcić ten mały jubileusz w sposób wyjątkowy i podziękować naszym gościom za ich wsparcie przez te dwa lata. Przygotowaliśmy specjalne promocje na koktajle z naszej karty oraz rozdawaliśmy vouchery na drugie darmowe śniadanie dla naszych gości. Chcieliśmy, aby każdy kto odwiedzi nas podczas naszych urodzinowych obchodów, poczuł się wyjątkowo.

 

Mają Państwo bardzo nieoczywiste menu. Kto u Państwa odpowiada za menu i jak często jest ono zmieniane?

Za menu odpowiada szef kuchni. To co nas wyróżnia to niebanalne lunche, które serwujemy przez cały tydzień, od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 12.00 do 17.00. Dania jakie proponujemy są nieoczywiste, nieco podkręcone i bazujące na lokalnych, sezonowych produktach. Przykładami takich dań są m.in. kopytka dyniowe czy kotlety z kalafiora. które zachwycą zarówno gości mięsożernych jak i wegetarian. Oprócz nietypowych lunchy, nasi odwiedzający od czasu do czasu mogą zjeść u nas tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami czy rosół. Dajemy wybór naszym gościom, dlatego zawsze proponujemy wersję mięsną lub wegetariańską Cena zestawów obiadowych nie jest wygórowana – 29,90 złotych (zupa plus drugie danie) w tygodniu i 37,90 złotych za zestaw weekendowy.


Domowe ciasto

Domowe ciasto zawsze robi robotę

Pierogi

Smaczne pierogi dla tradycjonalistów...

Polędwica

.... a dla koneserów polędwiczka!


Kanapki

Kanapki Radiovej robią furorę

Czy we wnętrzach restauracji można zorganizować prywatne przyjęcie czy spotkanie biznesowe?

Oczywiście, organizujemy takie spotkania. W naszej ofercie znajduje się organizacja komunii czy chrzcin. Organizujemy również wigilie firmowe m.in. dla pracowników Radia Kraków. W naszej restauracji zmieści się 60 osób (przyjęcie zasiadane) lub nawet 100 osób, jeśli jest to przyjęcie stojące przy stolikach bankietowych. Jesteśmy też w stanie zapewnić catering dla firm zewnętrznych. Po więcej informacji zapraszam do naszego formularza kontaktowego, gdzie wystarczy napisać jakie ma się oczekiwania wobec nas, a my z wielką skrupulatnością odniesiemy się do wszelkich zapytań.

 

Jesteście Państwo restauracją radiową, co zatem najchętniej jedzą u Państwa pracownicy Radia Kraków?

Wielką popularnością cieszą się nasze kanapki z kurczakiem, mozzarellą czy z pastą jajeczną. 😊 Część ekipy regularnie je u nas lunche. Oprócz tego chętnie spotykają się u nas na kawie, która notabene jest nam dostarczana przez krakowską palarnię kawy Your Coffee, która dokłada wszelkich starań by nasi kelnerzy potrafili ją należycie przygotować – okresowo organizujemy szkolenia baristyczne.


Katarzyna Sondej

Katarzyna Sondej, managerka Restauracji Radiova

Restauracja godna Festiwali kulinarnych

Czy mieliście Państwo jakieś nieoczywiste zamówienia od pracowników Radia Kraków? Na przykład od Naczelnego?

Nie przypominam sobie takiej sytuacji. Dbamy o to, aby każdy posiłek był przygotowany z taką samą starannością i dbałością o jakość, spełniając w miarę możliwości, indywidualne potrzeby wszystkich odwiedzających. Kelnerzy często rozmawiają o potrzebach gości, abyśmy mogli się stale rozwijać. Pracownicy Radiovej stawiają na gościnność i serdeczną atmosferę w restauracji. Naszym celem jest stworzenie komfortowego i przyjaznego miejsca zarówno dla pracowników Radia Kraków jak i dla okolicznych mieszkańców.

 

  • DODATKOWO

 

Nasza restauracja regularnie bierze udział w ogólnopolskich festiwalach kulinarnych, takich jak Resturant Week oraz Breakfast Week. To dla nas doskonała okazja do zaprezentowania nowych umiejętności i pomysłowości kulinarnych. W tym roku zajęliśmy III miejsce w festiwalu Breakfast Week co było dla nas ogromnym wyróżnieniem. Teraz skupiamy się na przygotowaniach do jesiennej edycji festiwali, gdzie również zamierzamy zaskoczyć smakoszy nowymi kulinarnymi doświadczeniami.

 

Dziękuję za rozmowę.