Pan Jacek od jajek - pl. Nowowiejski - budka nr 19

Jajko to brzmi dumnie

 

Na placu Nowowiejskim nieprzerwanie od 25 lat. O tym jakie badania muszą przejść nioski oraz od czego zależy rozmiar jajka opowiada nam Pan Jacek, ze sklepiku nr 19 na pl. Nowowiejskim.


Pan Jacek

Dlaczego zajął się Pan handlem jajkami?

To jest moje życie. Jestem rolnikiem, a zarazem producentem. Prowadzę rodzinną firmę, która istnieje już ponad 60 lat. Przejąłem interes po ojcu i tak jak on sprzedaje jajka z własnej hodowli.

 

Ile ma Pan kur?

Ponad tysiąc. To jest chów ściółkowy, który jest wygodny dla kur i dzięki któremu są one szczęśliwe i zadowolone. Mam tylko jedną rasę kur, loman brown, są to kury brązowe, które znoszą brązowe jajka. Ptaki mają dobrą odporność, spokojną naturę, jedzą różne zboża. Ich jajka są wytrzymalsze w gotowaniu w porównaniu z innymi.

 


Jak długo jest Pan obecny na pl. Nowowiejskim?

Jestem tutaj od ponad 25 lat, początkowo stałem na początku placu na zewnątrz, a teraz od czterech lat jestem w sklepiku nr 19.

 

Jakie badania przechodzą jajka nim trafią do konsumentów?

To bardziej kury przechodzą badania. Trzeba je regularnie szczepić, przeprowadzać badania podeszwowe na obecność salmonelli czy robić wymazy odchodów. Takie badania wykonuje się średnio co 15 tygodni. Jeśli badania wyszłyby pozytywne trzeba hodowlę likwidować.


Jajka

Sklep z jajkami

Jajka 01


Mam tylko jedną rasę kur, loman brown, są to kury brązowe, które znoszą brązowe jajka. Ptaki mają dobrą odporność, spokojną naturę, jedzą różne zboża. Ich jajka są wytrzymalsze w gotowaniu w porównaniu z innymi.


Jajka 02

Dlaczego jajka są różnego rozmiaru?

To zależy od pracowitości kur. Te duże jajka są znoszone co 4 dni, zaś te mniejsze codziennie. Dużo zależy też od wieku kur, tego czy są w szczycie nośnym oraz od paszy. Moje kury karmione są mieszanką zbożową bogatą w białko roślinne. To połączenie śrutowej kukurydzy z śrutową pszenicą oraz białka ze śrutowej soi. Dyrektywy unijne zakazały używać paszy z mieszanek mięsno-kostnych, które miały więcej dobrego białka, ale cóż, takie są przepisy.

 

Jakie jajka są najczęściej u Pana kupowane?

Wszystko to zależy od potrzeby. Do pieczenia idą jedne rozmiary, do konsumpcji zazwyczaj sprzedaję jajka średniej wielkości. Wszystkie jajka są świeże, proporcja żółtka do białka jest optymalna.

 

Jaka jest Pana ulubiona potrawa z jajek?

Najbardziej preferuję jajko na miękko. Jak mam czas to gotuję dwa jajka tak 2,5 minuty i gotowe. Dla zdrowia nie ma nic lepszego niż lekko ścięte żółtko i ścięte białko. Wszystkim życzę smacznego!